02 oktober 2005

Det är inte lätt när det är svårt

De två afrikanska kvinnorna kommer in på stationen och är klädda som gemene svensson. De går till fotoautomaten. Nu ska det fotas.
Ovetande sitter jag där och har inte en aning om att nu börjar en kvarts toppenunderhållning.

De tar fram ett stort blått glatt tyg som ska viras runt den ena damen.
De båda hjälps åt att vira det runt hela henne så att bara ansiktet syns, men ack, det var inte det lättaste upptäcker de snart. Hon ser ju ut som en inslagen ... jag vet inte vad! Nu skrattar dom så roat, och jag med (i smyg förståss).

Dom tar av tyget och börjar om. Nu går medhjälparen runt damen med tyget och virar några varv. Illa! Damen ser ut som en charkuteributiksförpackad salamikorv nu.
Dom skrattar och jag sitter och undrar vad hon ska ha fotona till egentligen.
Är hon muslim och hon ska skicka ett anständigt foto till sin familj i hemlandet? Eller, har hon en snygg friare någonstans som vill ha ett foto av henne? Pass- eller IDfoto? Maskeradfoto?

Dom virar och virar. Någon gång ser det rätt skapligt ut, för det är ju ändå bara huvudet som kommer att synas på fotot. Hon går in i fotohytten och försöker snurra upp stolen till lagom höjd, men det är inte det lättaste när hela armen hålls tajt mot kroppen av den stramande slöjan. När hon väl har satt sig har slöjan trillat på sniskan och de får börja om igen.
Vira, vira, skratta och försöka hinna fota innan det glatta tyget glider av.

ID- eller passfoto kan strykas från listan för hon visar inte ena örat och sin profil när hon sätter sig till rätta där inne. Kvar återstår familje-, friar- eller maskeradfoto. men varför ska hon maskera sig så? Nej, inte troligt. Då återstår familje- eller friarfoto. Nu sitter hon där inne igen och är inlindad som en korv. Slöjan sitter skapligt på huvudet nu så hon rättar bara till den litegrann så att inte håret ska synas. Av det drar jag slutsatsen att kortet måste vara till en friare, för hemma hos familjen behöver hon nog inte dölja håret sådär helt och hållet.

Kort efter det kommer blixten som förevigar tillfället.
Phu! Nu kan dom med en lättnadens suck änligen pusta ut medan dom väntar på framkallningen.

Respect! Tänk så nästa gång du ser en välinpackad "pingvin". Hon har nog hållit på länge med den där looken.

Inga kommentarer: