14 juni 2008

KoNStigA Regler #3

Vad är dom för nybörjare i New york egentligen? Har dom inga lillgamla barn där undrar jag nu?

I Aftonbladet fanns en artikel där dom skrev att i New york har dom utsett en morsa till USA:s sämsta mamma för att hon lät sitt nioåriga barn resa själv i tuben. Är dom nORmALa undrar jag nu!?

I vårt härliga fosterland Sverige har vi minsann hårdhudade tuffingar till ungjäklar. Den enda gången barnen inte får resa ensamma här, är kraftigt begränsat. Ja det är till och med så pass begränsat att jag aldrig råkat ut för situationen själv, men jag väntar på den situationen med spänning då jag äntligen får säga "nej" till barn under sex år att resa själv.

Den enda gången ett barn under sex år av säkerhetsskäl inte får resa ensamt, är (läs och häpna) när det kommer en hel grupp med barn under sex år som inte känner varandra (viktigt!) och vill åka. Om de känner varandra torde de nämligen inte vara just ensamma.

I Taxehandboken står det klart och tydligt: "Barn under 6 år får av säkerhetsskäl inte resa ensamma". Ett ensamt barn under sex år får alltså resa utan problem, men inte om det kommer flera barn som är ensamma.

Det har stått så i många många år i Taxehandboken, så det kan inte vara så att det råkat bli en tryckanka. Amerikanska ungar är ena småglin, inte tuffa som våra hårdnackade rackare säger jag nu.

4 kommentarer:

kreti och pleti sa...

Med ensam menas att de, oavsett hur många de är eller om känner varandra måste resa tillsammans med en betalande person.

Det konstiga är väl att barn under sex år inte får resa ensamma, men att taxehandboken ger en betalande sjuåring med giltigt färdbevis möjlighet att ta med sig obegränsat(!) antal sexåringar i tunnelbanan.

Lucknuckan sa...

Nej, nej :-) uppmärsamma ordet "ensamma", pluralformen där. Visst, de kan kanske känna varandra då, okej, så långt kan jag maximalt sträcka mig. Men ett ensamt barn under 6 år ska alltid i alla lägen kunna åka ensamt, enligt den formuleringen.

Nu har dom utökat galenskapen och ändrat så att en betalande 6-åring får ta med sig obegränsat antal barn under sju år. Läs och gråt!

Och psst... lägg märke till att nuförtiden får vi inte heller göra återköp på biljetter vid kraftiga förseningar... Försök att hitta nån regel om det i den nya taxehandboken! Är dom onyktra när dom skriver den där boken, undrar jag nu?

kreti och pleti sa...

Nej, det är en tolkningsfråga och med ordet "ensamma" åsyftas barn i största allmänhet, det är alltså inte en bestämd pluralform. Och praxis bland spärrvakter, i den mån de nu bryr sig, är att neka ensamma sexåringar tillträde.

Att en betalande sjuåring får ta med sig hur många sexåringar som helst är dock ingen tolkningsfråga, det är ett bestämt stadgande och så har det varit sedan åtminstone 1985.

Lucknuckan sa...

Betalande 6-åring får ta med sig obegränsat antal barn under 7 år, har de ju som sagt var ändrat det till nu. Så nu har de ändrat regeln från 1985 (eller tidigare).

Om ordet "ensamma" kan man tvista i evigheter, då det är väldigt luddigt och upp till betraktaren att tolka på sitt vis. Som så mycket annat i taxehandboken m.a.o. :-)