28 juni 2008

Det uråldriga totemnyllet

Mannen med ett nylle som en i all hast huggen totempåle langar fram en hundring och jag stämplar i tysthet två kuponger till helt pris då hans mun är av den karaktären att mungiporna går lodrätt neråt och läpparna har en kraftig tendens att vägra säras. Att fråga något och där med ens begära en nick eller skak med huvudet, är en fjärran önskan som aldrig kan besvaras.

- Hallå där, jag är hans lillasyster. Min bror får alltid betala helt pris hos er fastän han bara är 14 år!
- Uh…? Men nu är det ju som så att din bror ser betydligt äldre ut, då måste han i så fall säga till spärrexpeditören hur gammal han är och vid eventuell förfrågan ha med sig legitimation som styrker hans ålder.
Totemansiktet rör inte en endaste ansiktsmuskel. Nej, inte ens en endaste muskel nånannanstans heller. Tystnaden och stillheten är totemansiktets sanna vänner.
- Min bror är bara 14 år, det måste ni se!
- Nej tyvärr, han ser betydligt äldre ut än vad du säger att han är.

Totemansiktet står där likt en staty. Ansiktet är som hugget ur sten och hyn är gammal och gropig. Det hårda ansiktet ger överlag antydningar om en gammal man med ett avgrundsoändligt antal bittra stamfejder bakom sig, varav flertalet blev förluster, då han är en liten liten indian nånstans från Sydamerikas numera skövlade djungler. Det enda som slutligen kunde stoppa stamfejderna var motorsågen. Efter att ha rest långa vägar är han äntligen här och kan leva ett liv med stort lugn.

Lyckligtvis ska vi spärrexpeditörer, med nuvarande taxeregler, bara fråga efter legitimation eller pass då åldern trafikanterna anger verkar helt och hållet åt skogen orimlig, som i det här fallet. Annat var det under enhetstaxans tid, 20 för dom stora och 10 för dom små, då skulle alla vid förfrågan kunna legitimera sig. Varför tog dom bort den resonliga regeln, undrar jag nu? SL tiger som totemansiktet.

”Kom så går vi”, säger flickan och drar sin statylika bror i ärmen. Kroppshyddan sätts sakteliga i ruljans medan totemansiktet är och förblir stilla.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Cool kille! Han har nog gjort den nya typen av pro-age-kur!

Lucknuckan sa...

Ja, doppat huvet i terpentin eller nåt ja. :-)